Ohjeita vesiputkien jäätymisen ehkäisemiseksi. Päivitys 5.12.21

6.11.2018

 

1. Vesimittaria ei saa päästää jäätymään, sen pitää olla lämpimässä tilassa

Tilassa, jossa vesimittari sijaitsee, pitää olla tarpeeksi lämmintä. Riittävä lämmitin on tarpeen. Jos rakennuksessa ei asuta, tulee kovilla pakkasilla käydä tarkistamassa ja varmistaa putkien sulana pysyminen ja mahdollinen jäätyminen.
Jos rakennusta ei pidetä lämpimänä talvella, venttiilit tontin rajalla tulee sulkea jo syksyllä ja vesimittari on syytä irrottaa ja tyhjentää.
 

2. Valuta vettä säännöllisesti kovilla pakkasilla

Putkistoissa liikkuva vesi ennaltaehkäisee niiden jäätymistä. Esimerkiksi hanasta voi hillitysti valuttaa pientä vesinoroa. Vessaa voi myös vetää säännöllisesti. On viisampaa maksaa hieman enemmän vesilaskua ja pelata varman päälle, sillä se tulee huomattavasti halvemmaksi kuin putkien jäätyminen.

3. Kartoita ulkona olevan vesiputken riskipaikat ja laita lunta niiden päälle

Jos arvelet, että talon ulkopuolella/tontilla kulkeva vesijohtoputki saattaa kulkea liian lähellä maan pintaa, niin näiden kohtien päälle kannattaa kasata lunta eristeeksi. Lumi toimii yhtä hyvänä eristeenä pihalla. Osuuskunnan putket ovat syvällä routarajan alapuolella.

4. Vesijohtoputkeen voi asennuttaa sähkövastuksen

Putkien jäätymiseen kannattaa ennakolta varautua. Vesijohtoputkeen voi esimerkiksi asennuttaa sähkömiehen ja putkimiehen avulla sähkövastuksen, joka pitää putken sulana ja sulattaa sen tarvittaessa.

5. Luota ammattilaisiin putkien sulatuksessa, ensiapua voi yrittää lämpöpuhaltimella

6. Jos putket ovat kesäkäytössä olevassa rakennuksessa jo jäätyneet, kannattaa kytkeä vedet pois päältä vesivahinkojen estämiseksi.

Vedet saa parhaiten kytkettyä pois tonttiventtiileistä, joiden kautta osuuskunnan vesi tulee rakennukseen. Ne sijaitsevat lähellä tontin rajaa. Puhtaan veden putki on sininen ja sen saa suljettua kiertämällä esimerkiksi jakoavaimella myötäpäivään kunnes venttiili on kiinni. Liian tiukkaan kiertäminen saattaa kuitenkin rikkoa venttiilin. Viemäriventtiiliä ei tarvitse sulkea.

7. Varmista, että talvikäytössä olevassa kiinteistössä viemäripumppukaivon lämmitin on päällä.
Lämmitin on pumpun yläpuolella olevassa sähkökaapissa. Se varmistaa, että pumppu käynnistyy kovillakin pakkasilla. Pumppukaivon ympärille kannattaa myös luoda lunta eristeeksi, jos kaivo on osittain näkyvissä (muu kuin kansi). Vain kesäkäytössä olevan pumppukaivon lämmittimen ei tarvitse olla päällä eikä sitä tarvitse suojata lumella. Se on sen verran syvällä maassa, että kaivon pohjalla oleva vesi ei jäädy.