Ohjeita vesiputkien jäätymisen ehkäisemiseksi

6.11.2018

 

Vesiputkien jäätymistä voi estää useilla yksinkertaisilla keinoilla
 

1. Vesimittaria ei saa päästää jäätymään, sen pitää olla lämpimässä tilassa

Tilassa, jossa vesimittari sijaitsee, pitää olla tarpeeksi lämmintä. Riittävä lämmitin on tarpeen. Jos rakennuksessa ei asuta, tulee kovilla pakkasilla käydä tarkistamassa ja varmistaa putkien sulana pysyminen ja mahdollinen jäätyminen.
Jos rakennusta ei pidetä lämpimänä talvella, venttiilit tontin rajalla tulee sulkea jo syksyllä ja vesimittari on syytä irrottaa ja tyhjentää.
 

2. Valuta vettä säännöllisesti kovilla pakkasilla

Putkistoissa liikkuva vesi ennaltaehkäisee niiden jäätymistä. Esimerkiksi hanasta voi hillitysti valuttaa pientä vesinoroa. Vessaa voi myös vetää säännöllisesti. On viisampaa maksaa hieman enemmän vesilaskua ja pelata varman päälle, sillä se tulee huomattavasti halvemmaksi kuin putkien jäätyminen.

3. Kartoita ulkona olevan vesiputken riskipaikat ja laita lunta niiden päälle

Jos arvelet, että talon ulkopuolella/tontilla kulkeva vesijohtoputki saattaa kulkea liian lähellä maan pintaa, niin näiden kohtien päälle kannattaa kasata lunta eristeeksi. Lumi toimii yhtä hyvänä eristeenä pihalla. Osuuskunnan putket ovat syvällä routarajan alapuolella.

4. Vesijohtoputkeen voi asennuttaa sähkövastuksen

Putkien jäätymiseen kannattaa ennakolta varautua. Vesijohtoputkeen voi esimerkiksi asennuttaa sähkömiehen ja putkimiehen avulla sähkövastuksen, joka pitää putken sulana ja sulattaa sen tarvittaessa.

5. Luota ammattilaisiin putkien sulatuksessa, ensiapua voi yrittää lämpöpuhaltimella

Jos putket ovat jo jäätyneet, kannattaa kytkeä vedet pois päältä vesivahinkojen estämiseksi.

Lähde: Omakotiliitto/ Ensio Laaksonen, Pohjois-Kangasalan VHOK